Op de bekleding van uw bankstel of fauteuil beginnen zich bolletjes te vormen. Na de eerste
bolletjes gezien te hebben ontdekt u er steeds meer. U heeft pilling (ook wel pluizen of rafelen genoemd).

Maar wat is pilling eigenlijk?

Pilling is de vorming van bolletjes op uw bekleding en komt hoofdzakelijk voor bij plat geweven stoffen. Platweefsel is de meest voorkomende weeftechniek bij meubelstoffen of stoffen voor kleding. Pillen is een normale en materiaal gebonden eigenschap van platweefsel. Schrikt u dan ook niet wanneer u bolletjes op uw nieuwe meubel of kledingstuk aantreft. Naast pilling kan er ook sprake zijn van pluisvorming op uw bekleding. Bij pluisvorming vormen zich geen bolletjes maar een soort deken van haarvormige vezels. Deze “haren” ontstaan door wrijving. Dit pluizen doet zich bijvoorbeeld vaak voor bij een wollen trui. Ook pluisvorming is makkelijk te verwijderen. Wel is het zaak om zo snel mogelijk de oorzaak vinden en deze weg te nemen.

Hoe ontstaat pilling? 

Pilling kent twee verschillende vormen. 

 1. Gewone pilling (of ook wel externe pilling genoemd). Dit is de meest voorkomende vorm van pillen. Externe pilling herken je aan de vorm. Het gaat bij externe pilling om bolletjes van vezels die vast lijken te zitten aan de bekleding. De bolletjes hebben als je er goed naar kijkt vaak diverse kleuren of bestaan uit diverse vezels. 
 2. Pilling door slijtage. Deze vorm van pilling komt maar weinig voor en zeker niet op nieuwe meubels. Door gebruik slijt de bekleding door wrijving. Deze slijtage wordt ook pilling genoemd. Deze pilling vormt geen mooie ronde bolletjes maar kenmerkt zich door het dun worden van de stof in combinatie met verharen van de vezels. Denk hierbij aan een knie of bovenbeen van een afgedragen spijkerbroek. Pilling door slijtage doet zich nauwelijks voor. Gewone pilling is echter een materiaal gebonden eigenschap en daardoor een zeer veel voorkomend verschijnsel. Is er een oplossing? Zeker, maar eerst kijken we verder naar wat gewone (of ook wel externe) pilling nu eigenlijk is. 

Gewone pilling is het klitten van externe vezels en pluizen met vezels van de bank zelf. Bij het in gebruik nemen van een nieuwe sofa, fauteuil of eetkamerstoel kunnen er nog wat losse vezels uit de bank steken. Deze houden externe vezels vast en door wrijving wordt dit een bolletje dat vast lijkt te zitten. Gewone pilling kent dus ook altijd een externe bron. Factoren die de kans op pillen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en de aanwezigheid van huisdieren. In sommige gevallen lijkt er sprake te zijn van pilling, maar is dit in werkelijkheid een ernstige beschadiging van de stof. Deze beschadigingen ontstaan vaak door een verkeerde behandeling van de bekleding, meestal om pilling te verwijderen. Wanneer uw stof is beschadigd door toedoen van een verkeerde behandeling heeft u vaak geen recht meer op garantie. Verwijder pilling daarom altijd veilig op de juiste manier en met de juiste materialen, zoals een professionele pillingtondeuse (pluizentondeuse). 

Hoewel pilling er vaak ernstig uitziet is het erg makkelijk te verwijderen. U kunt de bolletjes op uw stof verwijderen met een professionele pillingtondeuse (pluizentondeuse). Dit is een speciaal voor pilling ontwikkeld apparaat welke uw stof niet beschadigt en de pilling veilig verwijdert. Let op: gebruik altijd een professioneel apparaat en ga niet aan de slag met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals oude scheermesjes e.d. 

De behandeling: Zet de pillingtondeuse rustig op de stof en beweeg geleidelijk zonder kracht te zetten met het apparaat over uw bekleding. De bolletjes zullen los komen en worden opgevangen in de tondeuse. Uw bekleding is weer als nieuw. Wanneer de bolletjes niet in één keer verdwijnen kunt u de behandeling een aantal maal herhalen. Voorkom te allen tijde dat u kracht gaat zetten op uw bekleding, dit kan de stof beschadigen! Het verwijderen van pilling tast uw stof niet aan. U verwijdert uitsluitend de overtollige vezels en de vezels die afkomstig zijn van een externe bron zoals huisstof, haren, kussens, (fleece)plaids, sportsokken etc.

Tip! Vormt zich opnieuw een pilling bolletje? Verwijder hem direct! Het verwijderen van één bolletje kost met een professionele pillingtondeuse slechts enkele seconden. Wanneer uw stof helemaal onder de pilling zit bent u veel langer bezig met behandelen. Vergelijk het maar met onkruid in uw tuin. Het verwijderen van de eerste ongewenste plantjes is snel gedaan. Wanneer uw tuin echter overwoekert raakt, gaat er veel meer tijd inzitten. Een goede tip is om het behandelen van uw bekleding mee te nemen in de wekelijkse schoonmaak. Zo voorkomt u onhandelbare pilling. Nog beter is om nieuwe pilling te voorkomen. 

Beschadigde stof In sommige gevallen lijkt er sprake te zijn van pillen, maar is dit in werkelijkheid een ernstige beschadiging van de stof. Deze beschadigingen ontstaan vaak door een verkeerde behandeling van de bekleding, meestal om pilling en pluizen te verwijderen. Er wordt gestofzuigd met een verkeerd hulpstuk waardoor de vezels van de bank beschadigen of er wordt teveel kracht gezet bij het stofzuigen. Gebruik daarom altijd het juiste hulpstuk en behandel uw bekleding voorzichtig. Verwijder pilling en pluizen altijd met een professionele pillingtondeuse en gebruik de stofzuiger alleen voor de schoonmaak. Wanneer uw stof beschadigd is door toedoen van een verkeerde behandeling heeft u vaak geen recht meer op garantie. Schade herkent u aan het pluizige karakter van de pilling. Spoor in dit geval ALTIJD de bron van het pillen, maar ook van de schade op. 

Pilling kent diverse oorzaken en is vaak huishouden gebonden. Door rekening te houden met onderstaande factoren kunt u pillen zoveel mogelijk voorkomen. 

 1. Juiste stofkeuze 

Heeft u al eens pilling klachten gehad op uw zitmeubelen? Grote kans dat u het weer krijgt. Pilling is huishouden gebonden zolang u niet alle onderstaande oorzaken aanpakt. Lukt dit niet? Kies dan voor een stof die weinig pilling geeft (vraag in de winkel naar de testwaarden). 

 1. Goed onderhoud                                                                                                                     
 2. Het voorkomen van pillen begint met goed onderhoud van uw bankstel of bekleding.
 3. Huisstof dat zich op uw bank of fauteuil nestelt dient regelmatig te worden verwijderd. Doe dit door te stofzuigen met het juiste hulpstuk. Zet hierbij niet te veel kracht om beschadiging van uw bekleding te voorkomen (pluisvorming). Gebruik nooit een kleefroller voor het verwijderen van huisstof of haren. Hiermee zet u alle vezels van de bekleding rechtop met het ontstaan van pilling als gevolg. 4. Spoor externe bronnen van de pilling/pluisjes op. Als u de bron van de pilling niet opspoort, 

  zult u last blijven houden van de bolletjes op uw bank. Veel voorkomende bronnen zijn huisstof, kussens, (fleece)plaids, sportsokken, haren etc. Neem de bron van de externe vezels weg en de pilling zal blijvend verminderen. 5. Huisdieren 

  Een andere factor die een grote invloed heeft op het ontstaan van pilling is de aanwezigheid van huisdieren. Huisdieren hebben van zichzelf een vettige huid en vacht welke afgeeft op uw bekleding. Hierdoor hechten haren en huisstof zich sneller op uw bekleding waardoor pillen ontstaat. Laat huisdieren daarom nooit op uw bank. Huisdieren verharen en de haren hechten zich vervolgens aan uw zitmeubel. Stofzuig voorzichtig en voorkom beschadiging. Verwijder, als dit niet voldoende effect heeft, de haren zachtjes met een klamme katoenen doek of speciale harenborstel. Nooit een kleefroller gebruiken. 6. Luchtvochtigheid 

  Een te lage luchtvochtigheid heeft een negatieve invloed op het ontstaan van pilling. Een te lage luchtvochtigheid geeft synthetische materialen een statische lading. Hierdoor trekt de bekleding haren, (huis)stof en andere vezels aan. Deze klitten vervolgens tot pillingbolletjes. Door de luchtvochtigheid op peil te houden voorkomt u dat uw bekleding statisch wordt.