Handige tips en advies

Op de bekleding van uw bankstel of fauteuil beginnen zich bolletjes te vormen. Na de eerste
bolletjes gezien te hebben ontdekt u er steeds meer. U heeft pilling (ook wel pluizen of rafelen genoemd). 

Maar wat is pilling eigenlijk?

Pilling is de vorming van bolletjes op uw bekleding en komt hoofdzakelijk voor bij plat geweven stoffen. Platweefsel is de meest voorkomende weeftechniek bij meubelstoffen of stoffen voor kleding. Pillen is een normale en materiaal gebonden eigenschap van platweefsel. Schrikt u dan ook niet wanneer u bolletjes op uw nieuwe meubel of kledingstuk aantreft. Naast pilling kan er ook sprake zijn van pluisvorming op uw bekleding. Bij pluisvorming vormen zich geen bolletjes maar een soort deken van haarvormige vezels. Deze “haren” ontstaan door wrijving. Dit pluizen doet zich bijvoorbeeld vaak voor bij een wollen trui. Ook pluisvorming is makkelijk te verwijderen. Wel is het zaak om zo snel mogelijk de oorzaak vinden en deze weg te nemen.

Hoe ontstaat pilling? 

Pilling kent twee verschillende vormen. 

 1. Gewone pilling (of ook wel externe pilling genoemd). Dit is de meest voorkomende vorm van pillen. Externe pilling herken je aan de vorm. Het gaat bij externe pilling om bolletjes van vezels die vast lijken te zitten aan de bekleding. De bolletjes hebben als je er goed naar kijkt vaak diverse kleuren of bestaan uit diverse vezels. 
 2. Pilling door slijtage. Deze vorm van pilling komt maar weinig voor en zeker niet op nieuwe meubels. Door gebruik slijt de bekleding door wrijving. Deze slijtage wordt ook pilling genoemd. Deze pilling vormt geen mooie ronde bolletjes maar kenmerkt zich door het dun worden van de stof in combinatie met verharen van de vezels. Denk hierbij aan een knie of bovenbeen van een afgedragen spijkerbroek. Pilling door slijtage doet zich nauwelijks voor. Gewone pilling is echter een materiaal gebonden eigenschap en daardoor een zeer veel voorkomend verschijnsel. Is er een oplossing? Zeker, maar eerst kijken we verder naar wat gewone (of ook wel externe) pilling nu eigenlijk is. 

Gewone pilling is het klitten van externe vezels en pluizen met vezels van de bank zelf. Bij het in gebruik nemen van een nieuwe sofa, fauteuil of eetkamerstoel kunnen er nog wat losse vezels uit de bank steken. Deze houden externe vezels vast en door wrijving wordt dit een bolletje dat vast lijkt te zitten. Gewone pilling kent dus ook altijd een externe bron. Factoren die de kans op pillen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en de aanwezigheid van huisdieren. In sommige gevallen lijkt er sprake te zijn van pilling, maar is dit in werkelijkheid een ernstige beschadiging van de stof. Deze beschadigingen ontstaan vaak door een verkeerde behandeling van de bekleding, meestal om pilling te verwijderen. Wanneer uw stof is beschadigd door toedoen van een verkeerde behandeling heeft u vaak geen recht meer op garantie. Verwijder pilling daarom altijd veilig op de juiste manier en met de juiste materialen, zoals een professionele pillingtondeuse (pluizentondeuse). 

Hoewel pilling er vaak ernstig uitziet is het erg makkelijk te verwijderen. U kunt de bolletjes op uw stof verwijderen met een professionele pillingtondeuse (pluizentondeuse). Dit is een speciaal voor pilling ontwikkeld apparaat welke uw stof niet beschadigt en de pilling veilig verwijdert. Let op: gebruik altijd een professioneel apparaat en ga niet aan de slag met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals oude scheermesjes e.d. 

De behandeling: Zet de pillingtondeuse rustig op de stof en beweeg geleidelijk zonder kracht te zetten met het apparaat over uw bekleding. De bolletjes zullen los komen en worden opgevangen in de tondeuse. Uw bekleding is weer als nieuw. Wanneer de bolletjes niet in één keer verdwijnen kunt u de behandeling een aantal maal herhalen. Voorkom te allen tijde dat u kracht gaat zetten op uw bekleding, dit kan de stof beschadigen! Het verwijderen van pilling tast uw stof niet aan. U verwijdert uitsluitend de overtollige vezels en de vezels die afkomstig zijn van een externe bron zoals huisstof, haren, kussens, (fleece)plaids, sportsokken etc.

Tip! Vormt zich opnieuw een pilling bolletje? Verwijder hem direct! Het verwijderen van één bolletje kost met een professionele pillingtondeuse slechts enkele seconden. Wanneer uw stof helemaal onder de pilling zit bent u veel langer bezig met behandelen. Vergelijk het maar met onkruid in uw tuin. Het verwijderen van de eerste ongewenste plantjes is snel gedaan. Wanneer uw tuin echter overwoekert raakt, gaat er veel meer tijd inzitten. Een goede tip is om het behandelen van uw bekleding mee te nemen in de wekelijkse schoonmaak. Zo voorkomt u onhandelbare pilling. Nog beter is om nieuwe pilling te voorkomen. 

Beschadigde stof In sommige gevallen lijkt er sprake te zijn van pillen, maar is dit in werkelijkheid een ernstige beschadiging van de stof. Deze beschadigingen ontstaan vaak door een verkeerde behandeling van de bekleding, meestal om pilling en pluizen te verwijderen. Er wordt gestofzuigd met een verkeerd hulpstuk waardoor de vezels van de bank beschadigen of er wordt teveel kracht gezet bij het stofzuigen. Gebruik daarom altijd het juiste hulpstuk en behandel uw bekleding voorzichtig. Verwijder pilling en pluizen altijd met een professionele pillingtondeuse en gebruik de stofzuiger alleen voor de schoonmaak. Wanneer uw stof beschadigd is door toedoen van een verkeerde behandeling heeft u vaak geen recht meer op garantie. Schade herkent u aan het pluizige karakter van de pilling. Spoor in dit geval ALTIJD de bron van het pillen, maar ook van de schade op. 

Pilling kent diverse oorzaken en is vaak huishouden gebonden. Door rekening te houden met onderstaande factoren kunt u pillen zoveel mogelijk voorkomen. 

 1. Juiste stofkeuze 

Heeft u al eens pilling klachten gehad op uw zitmeubelen? Grote kans dat u het weer krijgt. Pilling is huishouden gebonden zolang u niet alle onderstaande oorzaken aanpakt. Lukt dit niet? Kies dan voor een stof die weinig pilling geeft (vraag in de winkel naar de testwaarden). 

 1. Goed onderhoud                                                                                                                     
 2. Het voorkomen van pillen begint met goed onderhoud van uw bankstel of bekleding. 
 3. Huisstof dat zich op uw bank of fauteuil nestelt dient regelmatig te worden verwijderd. Doe dit door te stofzuigen met het juiste hulpstuk. Zet hierbij niet te veel kracht om beschadiging van uw bekleding te voorkomen (pluisvorming). Gebruik nooit een kleefroller voor het verwijderen van huisstof of haren. Hiermee zet u alle vezels van de bekleding rechtop met het ontstaan van pilling als gevolg. 4. Spoor externe bronnen van de pilling/pluisjes op. Als u de bron van de pilling niet opspoort, 

  zult u last blijven houden van de bolletjes op uw bank. Veel voorkomende bronnen zijn huisstof, kussens, (fleece)plaids, sportsokken, haren etc. Neem de bron van de externe vezels weg en de pilling zal blijvend verminderen. 5. Huisdieren 

  Een andere factor die een grote invloed heeft op het ontstaan van pilling is de aanwezigheid van huisdieren. Huisdieren hebben van zichzelf een vettige huid en vacht welke afgeeft op uw bekleding. Hierdoor hechten haren en huisstof zich sneller op uw bekleding waardoor pillen ontstaat. Laat huisdieren daarom nooit op uw bank. Huisdieren verharen en de haren hechten zich vervolgens aan uw zitmeubel. Stofzuig voorzichtig en voorkom beschadiging. Verwijder, als dit niet voldoende effect heeft, de haren zachtjes met een klamme katoenen doek of speciale harenborstel. Nooit een kleefroller gebruiken. 6. Luchtvochtigheid 

  Een te lage luchtvochtigheid heeft een negatieve invloed op het ontstaan van pilling. Een te lage luchtvochtigheid geeft synthetische materialen een statische lading. Hierdoor trekt de bekleding haren, (huis)stof en andere vezels aan. Deze klitten vervolgens tot pillingbolletjes. Door de luchtvochtigheid op peil te houden voorkomt u dat uw bekleding statisch wordt. 

Vrijwel alle meubelstoffen kunnen door ons behandeld worden met ‘Textile Protector’.
 
Met dit onderhoudsmiddel wordt de stof geimpregneerd. Het heeft een water- en vuilafstotende werking. Schoonmaken wordt stukken makkelijker!
Kosten: € 35,- per fauteuil
 
Let op: onderhoud aan de bekleding blijft ook ná behandeling met de textile protector noodzakelijk.
 
Hierbij moeten we wel verschil maken tussen vlekken en vervuiling.
 
Vlekken komen van ongelukjes, en de protector zorgt ervoor dat dit niet zo makkelijk gebeurt.
Vervuiling gaat langzaam, door de tijd heen. Door de gekleurde kleding die u draagt, contact met de
huid, huisdieren en stof laten allemaal sporen achter op uw bekleding. Dit vereist regelmatig onderhoud. Zie hiervoor ons ‘algemeen onderhoud stof’.
Meubelstof vereist regelmatig onderhoud. Dit verlengt de levensduur en zorgt voor behoud van een mooie uitstraling.
 
Wekelijks stofzuigen:
Gebruik het hiervoor bestemde kleine mondstuk, niet het deel waar u ook de vloer mee zuigt! Zet de stofzuiger op de laagste stand: wanneer de stof wordt ‘vastgezogen’ (vacuüm) dan gaat het te hard.
 
Dit kan de vezels beschadigen wat een pluizig uiterlijk geeft en pilling in de hand werkt.
 
Reinigen:
Gemorste vloeistoffen direct opdeppen. Vaste vervuiling met een lepel voorzichting van de stof
schrapen. Daarna de plek inspuiten met een speciale stofreiniger, bijvoorbeeld ‘Textile Cleantex’ * (gebruik géén zeep op uw gestoffeerde meubel. Er zullen altijd zeepresten achterblijven die alleen maar opnieuw extra vuil aantrekken). Na 2 minuten voorzichtig uitwrijven met een schone doek. Bij een grotere plek van buiten naar binnen poetsen. Dit is met name van belang bij vlekken op basis van eiwitten, zuivel en suikers. Deze stoffen hebben de neiging bij opdrogen een witte rand aan de buitenzijde van de vlek te veroorzaken. Een vochtige stof nooit hard schrobben: dat beschadigt de
vezels!
 
Sommige delen van uw zitmeubel zijn extra gevoelig voor vervuiling. Bijvoorbeeld de armleuningen, die veel in aanraking komen met de blote (vettige) huid van de handen**. Preventief 1 of 2 maal per jaar schoonmaken is aan te bevelen.
 
* Cleantex is bij Baalbergen Katwijk te koop. Het is geschikt voor alle meubelstoffen en hoeft na
gebruik niet met water te worden nabehandeld, dit in tegenstelling tot een ‘zelfgemaakt sopje’.
 
** Bij structureel gebruik van medicijnen zullen chemicaliën ook via de handen uitgezweet worden.
Dit tast de bekleding extra aan en vraagt meer onderhoud!

Leder vereist regelmatig onderhoud. Dit verlengt de levensduur en zorgt voor behoud van een mooie uitstraling.

We onderscheiden op basis van afwerking de volgende “leersoorten”:

 • Vol-aniline leder
 • Semi-aniline leder
 • Gedekverfd leder
 • Nubuck leder
 • Schapenleder
 • Wax en/of geolied leder
 • Pull-Up leder (o.a. By-cast)
 • Pilotenleder
 • Microleder
 • Leatherlook/ PU leer (imitatieleder)

Wat voor soort leer heb ik?
Volg het stappenplan en bepaal welk soort leer u heeft. Bedenk dat deze leerwijzer is gebaseerd op de meest gangbare types leder. Afwijkingen van het gemiddelde kunnen voor komen. Twijfelt u, neem dan liever contact met ons op.

1. Kras voorzichtig met uw nagel over een niet zichtbaar deel van uw leder. Ontstaat er een duidelijke (lichte) kras in het leder dan heeft u meestal te maken met een wax-en/of geolied leder of schapenleder. Over het algemeen vertoont dit leder vaak een niet egale en robuuste uitstraling. Is de gemaakte kras minimaal zichtbaar en is het leder egaal en glad dan heeft u meestal te maken met een glad volaniline leder.


2. Ontstaat er geen kras, maak dan uw duim nat en druk deze gedurende 5 seconden op één plek (al draaiend) in het leder. Er ontstaat dan een vochtige plek. Is deze donkere plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar dan heeft u te maken met een afgedekt leder of semi-aniline leder. Is de plek na 10 seconden nog zichtbaar en is het leder egaal en glad dan heeft u te maken met glad volaniline leder. Vertoont het leder een veloursachtig (harig) effect dan heeft u te maken met pilotenleder, nubuck, suede of microleder.


3. Vertoont uw leder geen krasvorming en een egaal en hoogglanzend (glimmend) uiterlijk, voelt het zeer glad aan dan heeft u meestal te maken met een PU-leder. Dit is kunstleer.

Het meest gebruikte leer in Nederland is ‘gedekverft leer’ en ‘semi-analine’.
Onderhoudsadvies voor deze leersoorten: Ze zijn voorzien van een gekleurde bovenlaag en een transparante finish. Dat maakt het leder praktisch in gebruik en weerbaar voor vervuiling en vlekken. Plaats het meubel bij voorkeur niet in direct zonlicht en op voldoende afstand van een warmtebron (het leer mag niet ‘verwarmt’aanvoelen).

Wekelijks:
Afnemen met een zachte doek of zeem met gedestilleerd water. Het leer niet nat maken. Het water dient slechts om het stof op te nemen. Gebruik geen zeep of andere chemische schoonmaakmiddelen. Gebruik de zeem alléén voor uw meubels.

1 à 2x per jaar*:
Reinigen en beschermen. Gebruik hiervoor de onderhoudsset ‘Leather Care & protect’ **. Hiermee wordt het leer goed gereinigd en gevoed. Bij leer wat enkele jaren oud is kunt u ‘Leather Care & Colour’ gebruiken. Dit is een voedende crême met toegevoegde kleurstof om de leerkleur wat op te halen. Niet geschikt voor wegwerken van kale plekken of krassen!

Voor overige leersoorten/ afwerkingen kunt u in de winkel terecht voor het juiste
advies.

* Bij structureel gebruik van medicijnen kan het zweet via de handen een chemische reactie aangaan met de toplaag van het leer en deze aantasten. Ook (overmatig) zweten tast het leer aan. Een beschadigde toplaag door oorzaken van buitenaf valt NIET onder de garantievoorwaarden. Dit vraagt dus extra onderhoud!

** Leather Care & Protect is bij Baalbergen Katwijk te koop. Het is geschikt voor alle gladde (geverfde) ledersoorten.