Leder vereist regelmatig onderhoud. Dit verlengt de levensduur en zorgt voor behoud van een mooie uitstraling.

We onderscheiden op basis van afwerking de volgende “leersoorten”:

  • Vol-aniline leder
  • Semi-aniline leder
  • Gedekverfd leder
  • Nubuck leder
  • Schapenleder
  • Wax en/of geolied leder
  • Pull-Up leder (o.a. By-cast)
  • Pilotenleder
  • Microleder
  • Leatherlook/ PU leer (imitatieleder)

Wat voor soort leer heb ik?
Volg het stappenplan en bepaal welk soort leer u heeft. Bedenk dat deze leerwijzer is gebaseerd op de meest gangbare types leder. Afwijkingen van het gemiddelde kunnen voor komen. Twijfelt u, neem dan liever contact met ons op.

1. Kras voorzichtig met uw nagel over een niet zichtbaar deel van uw leder. Ontstaat er een duidelijke (lichte) kras in het leder dan heeft u meestal te maken met een wax-en/of geolied leder of schapenleder. Over het algemeen vertoont dit leder vaak een niet egale en robuuste uitstraling. Is de gemaakte kras minimaal zichtbaar en is het leder egaal en glad dan heeft u meestal te maken met een glad volaniline leder.

2. Ontstaat er geen kras, maak dan uw duim nat en druk deze gedurende 5 seconden op één plek (al draaiend) in het leder. Er ontstaat dan een vochtige plek. Is deze donkere plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar dan heeft u te maken met een afgedekt leder of semi-aniline leder. Is de plek na 10 seconden nog zichtbaar en is het leder egaal en glad dan heeft u te maken met glad volaniline leder. Vertoont het leder een veloursachtig (harig) effect dan heeft u te maken met pilotenleder, nubuck, suede of microleder.

3. Vertoont uw leder geen krasvorming en een egaal en hoogglanzend (glimmend) uiterlijk, voelt het zeer glad aan dan heeft u meestal te maken met een PU-leder. Dit is kunstleer.

Het meest gebruikte leer in Nederland is ‘gedekverft leer’ en ‘semi-analine’.
Onderhoudsadvies voor deze leersoorten: Ze zijn voorzien van een gekleurde bovenlaag en een transparante finish. Dat maakt het leder praktisch in gebruik en weerbaar voor vervuiling en vlekken. Plaats het meubel bij voorkeur niet in direct zonlicht en op voldoende afstand van een warmtebron (het leer mag niet ‘verwarmt’aanvoelen).

Wekelijks:
Afnemen met een zachte doek of zeem met gedestilleerd water. Het leer niet nat maken. Het water dient slechts om het stof op te nemen. Gebruik geen zeep of andere chemische schoonmaakmiddelen. Gebruik de zeem alléén voor uw meubels.

1 à 2x per jaar*:
Reinigen en beschermen. Gebruik hiervoor de onderhoudsset ‘Leather Care & protect’ **. Hiermee wordt het leer goed gereinigd en gevoed. Bij leer wat enkele jaren oud is kunt u ‘Leather Care & Colour’ gebruiken. Dit is een voedende crême met toegevoegde kleurstof om de leerkleur wat op te halen. Niet geschikt voor wegwerken van kale plekken of krassen!

Voor overige leersoorten/ afwerkingen kunt u in de winkel terecht voor het juiste
advies.

* Bij structureel gebruik van medicijnen kan het zweet via de handen een chemische reactie aangaan met de toplaag van het leer en deze aantasten. Ook (overmatig) zweten tast het leer aan. Een beschadigde toplaag door oorzaken van buitenaf valt NIET onder de garantievoorwaarden. Dit vraagt dus extra onderhoud!

** Leather Care & Protect is bij Baalbergen Katwijk te koop. Het is geschikt voor alle gladde (geverfde) ledersoorten.